Hír

Üvöltés Társulat előadása a KTK-n

Ezúton szeretnénk tájékoztatni titeket, hogy 2016. 10. 17-én 18 órától, karunk Aulájában az Üvöltés Társulat rendezésében előadásra kerül Dr. Kiss Tamás: Üvöltés 1968-2015 című filó-art drámája és happeningje. A társulat tagjai közt található Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművésznő is illetve vendégelőadóként Benkő László lép fel az Omega együttesből. Jegyek a helyszínen lesznek kaphatóak 1500 Ft/fő áron.

 

Mi is az a filó-art?

Koncepció és történet

 

Nagyon röviden: filozófiai művek, filozófiai mélységű gondolatokat hordozó darabok színre vitele. Közös gondolkodás, vagy éppen közös éneklés, együttlét a közönséggel. Egy kicsit happening, egy kicsit dráma, és sok zene. Egy régi-új elmélyedés, melynek során, a mondandó, a tartalom, az előadási módok, remélhetően mélyebben megérintik a lelkeket. Egy légkör, ahol együtt vagyunk, de mégis egyedi egyetlenek maradhatunk.

A filó-art gondolata 2007 körül, az Upanisad Ensemble együttes előadásaiban született meg, ahol a zene mellett filozófiai mélységű szövegeket is előadtunk – sikerrel. Az előadások aztán egyre nevesebb művészek közreműködéseivel bővültek. Így: Mécs Károly, Kossuth díjas, majd Pápai Erika, Jászai Mari díjas színésznő is fellépet a zenekarral, továbbá Kövesi Gyuri, táncművész is velünk tartott. Ugyanez volt érvényes a zenészekre is, hiszen Stöckert Ádám és Schneider Szilveszter ütőhangszereken, míg Petró András csellón játszott.

Lassan, de biztosan, egy összművészeti filó-art társulattá váltunk. Több fellépésünk volt, így pl. Bécsben, Nagycenken a Művészeti Napokon, Tavaszi Fesztiválokon, és igen gyakran a Liszt Szalonban.

2013-ban egy új korszak kezdődött, amikor Jordán Tamás révén, megalakult a „Part Klub” a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Előadások sorozatát tartottuk, elsősorban Nietzsche műveit dolgoztuk fel, zenés filó-art stílusban, melyekben Jordán Tamás is sok szerepet vállalt. Kiemelendő volt az „Éji dal” című előadás, melyben a zongoránál – mint mindig – Kuzsner Péter ült. Ezt a darabot, a Soproni Petőfi Színház „Színház Klubjában” is előadtuk, ÁcsTamás színművész, és Csernus Anita táncművész koreográfiájával – nagy sikerrel.

Természetesen fogadtunk különösen érdekes témákkal foglalkozó filozófusokat is, így például Rácz Gézát, aki „Élettengely” című könyvét mutatta be zenés kísérettel, továbbá dr. Morvay Frigyest, aki az orvosi filozófia megteremtője. A Nietzsche darabokat elvittük Pécsre is, ahol a Civil Közösségek Házában szerepeltünk.

2015 azonban egy újabb fordulatot jelentett, amikor megjelent Dr. Kiss Tamás „Üvöltés 1968-2015” című filó-art drámája a Kossuth Kiadónál. Új cél volt, a darab zenés formájának bemutatása, melyre 2016. június 8-án, Sopronban, a Búgócsiga Akusztik Gardenben került sor. A fellépés előtt megalakítottuk az „Üvöltés Társulatot”, melyhez, Pápai Erika mellett, Schrott Péter énekes, és Szabó Tibor András, a Weöres Sándor színésze is csatlakozott. A Társulathoz aztán később Kun Olga is csatlakozott, és ily módon, a személyi összetételből következően; a komolyzene, a rock, a jazz és a sanzon világát is képes megeleveníteni a zenés előadások során. Mondhatjuk, hogy ma már, úgymond; össz-zenei produkciót nyújtunk, az amúgy is összművészeti produkciókban, ahol a látvány is egyedi élményt nyújt.

2016 telén lemez is készül az „Üvöltés” produkcióból, többek között; Juhász Gábor (jazzgitár művész), Mécs Károly, Pápai Erika, Schrott Péter, Dunai Tamás, Petró András, Schneider Szilveszter, és nem utolsó sorban Kóbor János közreműködésével.

A Társulat célja, hogy a legkiválóbb zenészek ,énekesek, színészek, táncművészek közreműködésével adjuk elő, a mondanivalójában és szerkezetében is egyedi produkcióinkat.

ELŐADÁSOK 2016-ban:

Október 17. Nyugat-magyarországi Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar aulája.

Sopron, Erzsébet utca 9. Este 6 órakor.

Október 20. BackStage Pub, Budapest, Városligeti fasor 44. Este 6 órakor.

 

Dr. Kiss Tamás, a Társulat alapítója.

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: